fredag 10. desember 2010

Linosnitt

Det første man gjør når man skal lage linosnitt er å finne et foto man ønsker å lage av. Jeg valgte et bilde av en kakao kopp som jeg tok på en liten kafé i Bergen.















Det jeg så gjorde var å ta bilde i photoshop og bruke en funksjon som heter threshold som gjør bilde svart/hvitt uten grå toner. Vi måtte også snu bildet, slik at trykket blir den riktige vegen.















Etter at vi har printet ut i den størrelsen vi ønsker finner vi frem blåpapir. Vi legger en linoplate (som også brukes som gulvbelegg) på pulten, så legger vi blåpapiret over og til slutt legger vi utskriften med motivet på. Så tegner vi rundt de hvite linjene - det er det hvite som skal skjæres bort. Etter vi har gjort det har vi fått streker på linoplaten så vi kan begynne å skjære ut.

















Etter at vi er fornøyde med skjæringen fortsetter vi i trykkerommet. Da finner vi frem ei glassplate eller et speil som vi tar trykksvarte på og ryller utover med en rulle. Så ruller vi over linoplaten med utskjæringene. Det vi ser da er at platen blir svart, mens utskjæringene forblir hvite. Så legger vi et ark opp i pressen som har et mykt underlag. Så legger vi linoplaten vår på arket, med svarten nedover. Så ruller vi gjennom pressen og til slutt kommer resultatet frem. Vi prøvde oss frem med forskjellige typer ark, vanlig a4, rispapir og tapet.


Vanlig ark:
















Avtrykk fra mønster tapet:
















Trykk på tapet:
















Trykk på rispapir:

















Trykk på tapet:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar